↑ Return to Kollégium

Fenntartó

Misszióstársaság /Lazaristák/ Magyar Tartománya – kollégium fenntartója

Központi Ház 

 Tartományfőnök:  Barta Szabolcs CM atya

Székhelye: 1118 Budapest, Ménesi út 26./a

Elérhetőségek:

Székhelye: 1118 Budapest, Ménesi út 26.

Misszióstársaság alapítója Páli Sent Vince (1581-1660) Franciaországban született. Egész életét a szegény, beteg, elesett emberek, a 30 éves háború áldozatai megsegítésére és tanításra áldozta. 1625-ben, a férfi apostoli életű társaság Párizsban a Szent Lázár Kolostorban kezdte működését, innen a lazarista jelző. Ebben a karitatív munkában nagy segítségre talált egy özvegyasszony, Marillac Szent Lujza személyében, akinek Vince lelki vezetője volt. 1629 és 1633 között létrehozzák a Társaság női ágát, amelyet az emberek Páli Szent Vincéről nevezett Szeretetleányai-társulataként, később Irgalmas Nővérek Társulataként ismernek és tisztelnek.

sztvinceA két szentéletű ember együttműködése eredményeként egy világméretű karitász és iskola hálózat jött létre. Hitvallásuk: ezt a munkát csak önzetlenül, keresztény hittel és szeretettel lehet végezni. Páli Szent Vince kiemelte: “Szeressük és tiszteljük a jó Istent…, de kezünk munkájával és arcunk verítékével!”

A Misszióstársaság tagjaként ugyanezekért a célokért tevékenykedett Regis Clet Szent Ferenc, aki Kínában 1820-ban szenvedett vértanú halált. Ők hárman tartópillérei a két Társaságnak és névadói a kollégiumi épületeinknek.

Piliscsabára 1898-ban települt a szerzetes rend, 1926-tól önálló tartományként működött az 1950. évi felszámolásig. Központi rendházuk és papneveldéjük – mely az induláskor Apostoli Iskolaként vált ismertté –  Budapesten a Ménesi úton volt és van. Szobon a PPKE BTK gyakorlógimnáziumát működtetik.

1997-ben a visszakapott rendházukban saját erőből és a Renovábis Alapítvány segítségével volt rendházukban, Szent Vince néven egyetemi kollégiumot alapítottak. (Szent Vince Ház). Azóta több lépésben bővítették, előbb 1999-ben az egyetemmel közösen a Marillac Szent Lujza Házzal, majd 2000-ben a Clet Szent Ferenc Házzal. A lazarista rend kezdettől fogva fontos feladatának tekinti a színvonalas kollégiumi ellátás mellett a diákok keresztény szellemű nevelését és szakmai képzését, a hátrányos helyzetű diákok megsegítését.

Több információ a fenntartóról: